Tyvärr räcker det inte med att bara ”tagga” sina webbsidor med rätt nyckelord för att få Google att ranka dina egna webbsidor högt. Du måste göra mycket mer för att lyckas i dagens medieförtätade verklighet. Det finns alltså ingen snabbfix för att lösa problemet, men principen är att samma kanaler som innehåller fel information används för att rätta till en skev bild av verkligheten. Det kräver arbete, kontinuerlig närvaro på webben och uthållighet.
1. Börja med att googla dig själv
Nu ser du vad rekryteringskonsulter och företag läser om dig. Gillar du vad du ser? Tänk att de tio första sökträffarna som fyller första sökträffsidan i Google är de viktigaste. Det är från och med nu din uppgift att äga denna sida för den handlar om dig och det är ditt yrkesliv och din privatekonomi som står på spel. I mars 2009 lanserades en enkel söktjänst Googlad.nu som visar hur många som googlar ditt namn varje månad. Det kanske är fler än vad du trodde. Ta med i beräkning att du eventuellt delar ditt sökresultat med många andra svenskar med samma namn som du.
2. Köp ditt eget personnamn som domännamn
Om du heter Carl Svensson köp kvickt domänen www.carlsvensson.com eller motsvarande. Lägg upp dina artiklar där. De får ett bra trustranking-värde vid sökning på namnet ”carl svensson”. Köp domänen genom min firma så ordnar jag bra pris.
3. Bli din egen källa
Se till att äga ämnet: dig själv. Var positiv i din framtoning i det du skriver. Intag inte rollen som det utsatte offret. Ingen orkar med en gnällspik. Be en vän intervjua dig om ditt liv, dina åsikter, ditt jobb och du kan därmed återge en korrekt bild av dig själv. Nämn ditt namn i texten. Inled t ex dina intervjusvar med ditt eget namn. Det uppfattar Google som en väsentlig webbsida att ranka högt i sökindexeringen och det är rimligt. Sidan handlar ju om dig. Konkurrera bort negativitet och desinformation på webben med positiv och korrekt text om dig själv.
4. Namnge och tagga dina webbsidor rätt
Tagga dina webbsidor genom att lägga in ditt personnamn i keywords-, description- och title-taggen. Det är relativt enkelt och de flesta bloggar har den funktionen. Namnge de webbsidor som handlar om dig med ditt personnamn t ex carlsvensson.html och rubricera artikeln med ditt personnamn, vilket Google kommer att notera. Namnge dina fördelaktiga foton med ditt personnamn t ex carlsvensson.jpg. Google noterar dessa bilder vilka automatiskt blir länkbara till artiklarna på din egen webb.
5. Ta direktkontakt med forumsägare och arga bloggare
Var lite modig och ta direktkontakt med den där arga bloggaren. Försök få till en dialog med denne. Kan bloggaren tänka sig att ta bort eller ändra sin text om dig eller ditt företag? Om bloggare köpt en produkt som denne är ej nöjd med kan du erbjuda kunden en kompensation? Kontakta forumsägaren och be denne ta bort ärekränkande och förtalande desinformation. Om forumsägaren vägrar agera påpeka att både ärekränkning och förtal är kriminellt och straffbart enligt svensk lag samt att forumsägaren har det yttersta ansvaret för vad som skrivs i ett forum. Diskutera din rätt att polisanmäla ett forum eller blogg, men undvik i det längsta att polisanmäla eller stämma eftersom det resulterar i negativ publicitet och andras martyrskap.
6. Page ranking – skapa inlänkningar från andra populära sidor
Försök få bloggare och forumspostare att länka till dina sidor och bli själv aktiv på forum inom ämnesområden som intresserar dig. Lägg in en signatur i dina forumspostningar med en aktiv länk till din sajt eller blogg. Varje forumspostning du gör får då automatiskt en länk till din webb. Ju fler som på webben länkar till dina sidor desto högre page-ranking-värde får dina egna sidor på Google.
7. Trust ranking – utnyttja effekten av kända varumärken
Trustrankning innebär att sökmotorer betraktar vissa domäner som mer trovärdiga än andra. Ett exempel är WordPress som rankas högre än andra bloggportaler och högre än din egen domän. Din blogg på WordPress som bör heta carlsvensson.wordpress.org får högt trustranking-värde eftersom WordPress är ett känt varumärke. Skaffa både en persondomän (www.carlsvensson.com) och börja samtidigt blogga på WordPress.
8. Använd podcasting och online-video
Lägg ut filmer på t ex YouTube och Google Video som handlar om dig själv eller om intressanta ämnesområden där du förekommer. Tagga dina videos med lämpliga sökord som ditt eget namn om videon handlar om dig.
9. Dagboksblogga, forumsposta, mobilblogga, twittra, facebook’a
Utnyttja hela arsenalen av sociala media. Så vad är du intresserad av? Skriv om det på webben. Undvik att attackera, kritisera eller skapa rykten om andra. Tjafsa inte med folk i forum. Det leder garanterat till mer negativ kritik och falska rykten om dig. Undvik politiskt laddade ämnen. Lyft fram dina meriter. Bjud frikostigt på dina kunskaper. Lägg din energi på de positiva aspekterna och håll dig till sakfrågor. Publicera dina artiklar och texter på flera ställen. Twittra om vad du pysslar med på dagarna och länka ofta till din blogg. Det går snabbt och skapar trafik till din webb vilket Google noterar. Skaffa en Facebook-sida, men be dina vänner att inte redovisa senaste festerna med text och bild på dig om du var berusad och dansade naken i en rabatt.
10. Korslänka och aktivera relationsfunktioner
Se till att dina webbsidor är öppna för Google-indexering, twitter och andra funktioner som kopplar dina sidor med sök-, länk- och andra funktioner. Korslänka mellan dina sidor på olika plattformar. Länka din blogg till Facebook och dina forumspostningar ute på webben till din personliga sajt etcetera. Var lite ”street smart”.
11. Skriv artiklar – Utnyttja nätpublikationseffekten
Skriv artiklar och insändare till nättidningar i stormedia. Försök få in insändare och artiklar i de större nättidningarna. Tusentals läsningar av din artikel kommer av Google – ur ditt namnperspektiv – att rankas högt eftersom ditt namn nämns som skribent. Om du inte får in någon artikel kan du ändå kommentera intressanta artiklar i kommentatorsfältet efter artiklar som är publicerade i stora nättidningar. Ofta kan du skapa ett användarkonto i dessa tidningar där du kan skriva om dig själv och dina meriter och allt blir sökbart i Google. Skapa t ex ett gratis användarkonto i Washington Post och kommentera artiklar du gillar på deras webb.
Läs mer: Öka antalet besökare med hjälp av Twingly och proffsbloggare
12. Lägg upp en långsiktig handlingsplan
Om du har ont om tid och har råd, anlita en konsult som kan lägga upp en handlingsplan och tillsammans med dig välja vilka åtgärder som du bör vidta. Sätt upp mål med delmål en månad i taget för det närmaste halvåret. Dokumentera hur du indexeras av Google före och efter åtgärderna.
Text: Torbjörn Sassersson, kontakta mig om du behöver hjälp med ditt online-rykte!