Kunskapen om och din förståelse för hur Googles sökmotor fungerar har antagligen ett bäst före datum som gick ut för flera år sedan. I en värld där online-marknadsföring hela tiden ändras och utvecklas kan det vara svårt att följa med i svängarna. Här är några vanliga myter.
De flesta saker du tror att du vet om sökmotoroptimering, SEO, kanske stämde för några år sedan men har med stor säkerhet ändrats nu. Det finns många som säger sig veta hur sökmotorerna fungerar, men väldigt få har faktiskt koll.
Det finns en hel del myter inom SEO som är bra att känna till för att du lättare ska kunna lära dig. Här är några av dessa myter:
Myt 1: Metataggar hjälper dig att rankas högre
Inte längre, i dagens läge indexeras inte metataggar av Google och Bing. Men ignorera dem inte helt och hållet för dina metataggar utgör den text som visas tillsammans med din länk i sökresultaten. En mer övertygande beskrivning kommer att få fler att klicka på din sida istället för på andra. Den ska locka till klick!
Myt 2: Ju mer ingående länkar, desto bättre
Falskt. I alla de senaste uppdateringarna av Googles algoritm har dem gjort det till en central prioritering att sidor ska ha kvalitet framför kvantitet. Det är inte längre som förr då man skulle ha så många länkar som möjligt, oavsett kvalitet. Nu kan dessa istället göra att din sida straffas.
Fokusera på att få länkar från webbplatser som är relevanta för dina produkter, tjänster eller bransch. Det bästa är om dessa länkar omges av en text som är relevant. En blogg recension om din ”sida” som länkar till din webbplats är mycket mer värdefullt än en länk som är placerad i sidfoten eller sidofältet oavsett om sidan är högt rankad eller ej.
Myt 3: PageRank spelar fortfarande stor roll
Googles ökända PageRank system med en rakning mellan 1 och 10 visar hur starka olika webbsidor är. Ju högre nummer desto högre PageRank. Under många år uppmärksammade SEO-experter dessa till synes allsmäktiga nummer och fokus låg på att ha så hög PageRank som möjligt.
Men idag har Googles algoritm utvecklats långt bortom någon enskild indikator. PageRank existerar fortfarande och en högre PageRank vinner över en lägre om två sidor skulle vara helt lika. Däremot har många andra faktorer såsom relevans och sammanhang nu även en stor betydelse.
Det gäller även ingående länkar: Om du är tandläkare i Stockholm, är det bättre att ha en länk från en webbsida som recenserar läkare och tandläkare i Stockholm än att betala för en länk på en sida med högre PageRank som inte är relevant.
Myt 4: Google föredrar domäner med bra sökord
Under flera år har Google fokuserat på de ord som finns i ditt domännamn. Till exempel skulle bryggavinisverige.se nästan säkert rankas högst om någon sökte på brygga vin i Sverige. Men det gäller inte längre. Om bryggavinisverige.se är mer relevant eller en stor sida i ämnet kommer det förmodligen fortfarande rankas först men inte endast på grund av sitt domännamn.
Myt 5: Webbplatser måste skickas in till sökmotorer
Så var fallet 2001 men nu för tiden behöver man inte skicka in informationen själv utan det räcker att sidan är kopplad till en annan sida för att den ska upptäckas av Google och indexeras.
Myt 6: Bra SEO handlar i grunden om att luras
Falskt, falskt, falskt. Även om det fortfarande finns SEO-experter där ute som försöker ”lura Google” så är det absolut inte rätt sätt att skapa en bra och varaktig SEO.
Bra SEO handlar om att skapa en relevant, informativ hemsida med unikt innehåll som ger en bra upplevelse för användaren. Sajten ska uppmuntra till att ”dela” och sprida innehållet så att andra länkar tillbaka till din webbplats.
Rewrite: Torbjörn Sassersson | Källa: Inc.com