Digitaliseringen kan till synes ha väldigt få gränser. Mer och mer av de tjänster vårt samhälle erbjuder hamnar i dag online på ett eller annat sätt. En del saker blir dock mer omdebatterade än andra och fenomenet läkare på nätet kan nog sägas vara en av dem.
Detta är något som kan ses på flera olika nivåer. Mest grundläggande som att hitta information om läkare, behandlingar, kliniker och liknande har helt klart varit något positivt. Ju mer vi vet desto mer informerade val kan vi också göra. I de bästa fall kan det också betyda att personer lättare kan ta reda på var de bör vända sig med allehanda frågor och problem.
Att göra bokningar på nätet har också varit något smidigt. Detta har många gånger blivit mer av en komplement till mer traditionella metoder än en övergång. Vilket alltid är uppskattat av äldre personer som inte alltid är intresserad av att lära sig att hantera datorer och allt vad de innebär.
Onlinebokningar har även gjort det möjligt att förmedla grundläggande information till sin läkare redan innan själva besöket. Vilket kan spara läkarna en hel del tid i det långa loppet. Lirema låter exempelvis potentiella patienter fylla i ett kort frågeformulär online innan de bokar en förundersökning.
Men en del har även tagit detta ett steg längre och erbjuder hela läkarbesöket online genom chatt- och videolösningar. Och det har genom åren dykt upp många argument både för och emot dessa metoder. En naturlig skepticism över vilka typer av diagnoser som kan ställas över nätet är nog något alla kan förstå sig på. Men samtidigt rör det sig om erfarna läkare med fullvärdiga utbildningar som arbetar på detta sätt.
Fler och fler kan dock tänka sig att ta kontakt med läkare på detta sätt och det är nog inte svårt att förhålla sig till den attityden. Samtidigt är ju detta inget som är tänkt att hela byta ut husläkarens uppgifter. Det kommer alltid finnas ett behov för läkare att i vissa fall ha fysisk kontakt med sina patienter.