Vill du ranka högt på Google? Du är i så fall inte ensam. Konkurrensen är hög om att ta positioner överst på Google. Arbetet att nå höga sökträffpositioner och sedan säkra dessa så att de inte trillar ned igen är ett hetidsarbete. Alla företag borde därför ha en anställd med titeln ”PR online manager”.
Att hamna högt i sökresultaten på Google är oerhört viktigt. Alla företag, stora som små, måste idag ha kontroll på företagets namn, varumärken och även namnet på företagets VD, men konkurrens är hård och det finns bara 10 positioner att slåss om på Google. De företag som inte syns där ”finns inte”. Av surfana är det bara 10% som klickar sig vidare till sid två på Google för att kolla sökträffarna.
Dessutom får inte negativa sökträffar dominera. Det är där rykteshanteringen på webben kommer in i kalkylen, men innan det kallas det ”PR på webben” eller ”PR online” när arbetet handlar om upprankningen i största allmänhet.
Företag som inte har råd att anställa en PR online manager, måste antingen delegera arbetsuppgifterna till en lämplig person på marknads- eller informationsavdelningen alternativt anlita en extern konsult som lägger ned ett fast antal PR-timmar per vecka eller månad.
Mål och taktik
- Vilka positioner ska tas på Google,
- vilken bild ska omvärlden ha av företagets namn och varumärken och
- när ska positionerna vara erövrade samt
- hur ska positionerna bevaras?
Det är som en Google-sport
I övrigt måste företagens ledningar ha tillförsikt att journalister skriver rättvisa artiklar, att bloggarna är schyssta och att forumens diskussioner är nådiga. Ordet och tanken är fri så alla har rätten att uttrycka negativa omdömen och webben hjälper företagen att bli medvetna om svagheter och åsikter som florerar om verksamheten. Eftersom internet är blixtsnabbt kan uppfattningarna om det egna företaget snabbt komma i rullning och bli ett seglivat rykte.
Bli inte för uppjagad av negativa sökträffar
Nyligen publicerade Market.se en artikel där man varnar för att företagen ibland är för oroliga när de läser om sig själva i sociala medier. Market.se skriver att sociala medier blivit en maktfaktor att räkna med. Åsikter i sociala medier kan snabbt växa till proteststormar mot: ”leksaksknogjärn” i skumgummi hos BR Leksaker, ”könssaxar” hos Clas Ohlson, könskodad reklam hos Toys R Us och måttbandsskärp hos Lindex som gör överviktiga arga.
Sociala medier är viktiga för feedback och dialog, men det finns en generell risk att företag viker sig.” … ”Vi lyssnar på kunderna, men det är viktigt att ha en egen åsikt, säger Kaisa Lyckdal på Lindex.
Jag instämmer med Kaisa Lyckdal. Bli inte för uppjagad om det skrivs negativa omdömen om ditt företag, företagets produkter eller om VD:n. Det är trots allt bara åsikter som kommer och går och de flesta förstår att allt och alla inte är perfekta. Problemet uppstår dock i och med Googles tendentiösa egenskap att minnas negativa sökträffar som förlorat all aktualitet. Dessa kan ligga kvar på sid ett på Google i åratal!
Snabbväxande företag kan drabbas av missnöjda kunder som bloggar
Ett exempel på det problemet drabbade ett snabbväxande serviceföretag för hemtjänster jag haft en hel del kontakt med. De ville ha råd med hur de skulle hantera bland annat en negativ bloggare. När jag nu gör en sökning ser jag att de själva lyckats lösa problemet med de dåliga sökträffarna utom detta blogginlägg nu 2 år gammalt.
Om bloggaren inte vill samarbeta genom direkt kontakt, tex genom att denne får ett erbjudande som ersätter dennes missnöjdhet som kund återstår för serviceföretaget att försöka addera nya sidor på webben som lägger sig ovanpå blogginlägget. Det kan ta tid. Räkna med med 6-12 månaders kontinuerligt SEO-laddat innehållsskapande på webben.
I del två berättar jag snart mer om vad du kan göra för att ranka högt på Google.
Text: Torbjörn Sassersson, konsult inom PR- och rykteshantering på webben genom Sasser Media Lab AB